2012. augusztus 30., csütörtök

Lazarus 1.0

Megjelent az általam is előszeretettel használt Lazarus fejlesztőkörnyezet 1.0-s verziója. A projektet még 1999 februárjában indította három programozó, név szerint Cliff Baeseman, Shane Miller, és Michael A. Hess. Mára elmondható, hogy talán az egyetlen olyan IDE/RAD eszközzé vált, amely valóban több platformot támogat és a támogatott platformokon natív kódot fordít, amely működéséhez nem szükséges semmiféle egyéb külső keretrendszer vagy futtató környezet.  Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy tökéletes, de remekül használható. Sok Delphi programozó nyúl ehhez az eszközhöz, ha nem csak Windows platformra akar fejleszteni.

A hivatalos bejelentést a projekt honlapján, az alábbi linken lehet elolvasni: http://www.lazarus.freepascal.org/index.php/topic,18019.0.html

A változások listáját a http://wiki.lazarus.freepascal.org/Lazarus_1.0_release_notes oldalon nézhetjük meg.

Magát a programot pedig a http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/ oldalról tölthetjük le több platformra is.

Én már be is szereztem munkahelyre a Windowsos verziót, itthonra pedig természetesen a Linuxosat. Ez utóbbiból sosem a rendszerhez való csomagfájlt szedem le, véleményem szerint azt kényelmetlenebb  komponensekkel bővíteni, hanem egyszerűen csak a program forráskódját és ennek segítségével a saját könyvtáramba telepítem. A bejegyzés elején levő képernyőkép is erről készült már.

A bejegyzés zenéje: (Scooter - Remedy)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése